ChatGPT je već napisao životopis za vaše radno mjesto. Može, isprobali smo. ChatGPT tvrtke OpenAI, bot koji pokreće umjetna inteligencija, može odgovoriti na mnoga pitanja, napisati e-mail, popratno pismo, domaću zadaću, tekstove pjesama, romantičnu pjesmu vašoj djevojci i mnoge, mnoge druge stvari. Njegove su mogućnosti goleme i iznenađujuće – stoga ne čude pitanja hoće li nas ChatGPT zamijeniti na poslu.

Uostalom, ChatGPT je (ipak) besplatan, učinkovit (ili barem toliko da generirani sadržaj zahtijeva samo male korekcije), a usput, ne osjeća emocije, nije pristran, nije u lošijoj formi nekim danima i stvarno se nadam da moj šef ne čita ovaj tekst, jer volim raditi ovdje.

Moram istaknuti da ovaj sadržaj nije generirao ChatGPT 😊 iako bi svakako mogao pokušati, a na popisu ugroženih zanimanja objavljenom u “Business Insideru” nalazi se i novinari. Ali, najbolje će ipak biti da krenemo ispočetka – iako ChatGPT ima nedostataka jer može primjerice, generirati neistinite i netočne informacije i ponekad se loše snalazi s osnovama matematike, zbog sve veće popularnosti bota, ponovno su se pojavila pitanja koja zanimanja mogu preuzeti umjetne inteligencije.

Istraživanje koje su 2013. godine proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu pokazalo je da bi 47 % radnih mjesta u SAD-u moglo biti ukinuto AI-jem u sljedećih 20 godina. Već znamo da ovo predviđanje nije bilo posve točno.

Ali alati pokretani umjetnom tehnologijom nedavno su se pojavili na tržištu (uključujući ChatGPT i generatore slika), koji u velikoj mjeri šokiraju. Dakle, ako pretpostavimo da će naš posao zapravo preuzeti umjetna inteligencija, postavlja se pitanje koje će profesije biti najugroženije?

Koja su zanimanja najviše ugrožena umjetnom inteligencijom?

Istraživanje na ovu temu proveo je Business Insider koji je razgovarao s mnogim stručnjacima.

Kad sam već to spomenuo, krenimo s radom u medijima. To uključuje oglašavanje, stvaranje sadržaja, tehničko pisanje ili novinarstvo. Kako kaže Anu Madgavkar iz McKinsey Global Institutea, AI može preuzeti te poslove jer može čitati, pisati i razumjeti tekstove i podatke.

Ekonomist Paul Krugman rekao je za New York Times da bi ChatGPT mogao obavljati zadatke poput izvještavanja i pisanja čak i učinkovitije od ljudi.

Eksperiment ove vrste nedavno je proveo “CNET”, koji je koristio AI alat sličan ChatGPT-u za pisanje desetaka članaka. Mnogi od njih zahtijevali su ispravke, ali činjenica da je umjetna inteligencija jednostavno napisala tekstove za web stranicu je koliko fascinantna toliko i zastrašujuća.

Sad kad znam da bih trebao zamoliti ChatGPT da napiše novi životopis, idemo dalje. Među rizičnim zanimanjima nalazimo i programere, softverske inženjere i analitičare podataka. Iako je poznato da su zaposlenici za ova radna mjesta trenutno vrlo traženi, ChatGPT i slični AI alati mogli bi uskoro pronaći svoj put do ovih radnih mjesta. 

Kako ističe Mark Muro s Instituta Brookings, AI može kreirati kod brže od ljudi, što znači da se posao može dovršiti s manje osoba. Ono za što je nekada bio potreban cijeli razvojni tim, uskoro će biti potrebno samo nekoliko osoba.

Oded Netzer, profesor na Columbia Business School, vjeruje da umjetna inteligencija može pomoći programerima, a ne zamijeniti ih – to bi bilo poboljšanje, a ne njihova potpuna zamjena.

Sljedeći na popisu su analitičari istraživanja tržišta. Uostalom, umjetna inteligencija je dobra u analizi podataka i predviđanju rezultataUčitelji su također na udaru – koji se trenutno bore s učenicima koji varaju kada pišu zadaću koristeći ChatGPT. Kao što je Pengcheng Shi s Rochester Institute of Technology rekao:

“ChatGPT već može lako podučavati u školi. Iako griješi i pokazuje netočnosti u znanju, to se lako ispravlja. Problem je samo u načinu učenja bota.”

Pengcheng Shi s Rochester Institute of Technology

Druga spomenuta zanimanja su pravna zanimanja, npr. pravni pomoćnici. AI je sposoban primiti veliku količinu informacija, sintetizirati ono što je naučio, a zatim generirati razumljiv tekst sa svim najvažnijim podacima. Međutim, Madgavkar napominje da iako će ovi podaci biti strukturirani, ovdje može nedostajati ljudska prosudba – čovjek može razumjeti što klijent ili poslodavac želi, AI se možda neće moći nositi s tim.

ChatGPT bi također mogao naći posao u financijama. Među navedenim profesijama imamo financijske analitičare i osobne financijske savjetnike.

“Umjetna inteligencija može identificirati tržišne trendove, istaknuti koja su ulaganja bolja, a koja lošija, a zatim koristiti razne druge oblike podataka od strane, recimo, financijske tvrtke za predviđanje bolje kombinacije ulaganja.”

Muro

Posljednja navedena zanimanja su prodavačiračunovođegrafički dizajneri, kao i zaposlenici u službi za korisnike.

Što se tiče zaposlenika korisničke službe, to vjerojatno nije ni iznenađujuće – već postoje mnogi botova preko telefona koji nas potiču da iskoristimo “jedinstvenu” ponudu za razne proizvode. Studija iz 2022. koju je provela tehnološka tvrtka Gartner predviđa da će chatbotovi biti glavni kanal usluge klijent za oko 25 posto tvrtki do 2027.

DALL-E, AI alat koji može generirati slike na temelju kratkog tekstualnog upita u nekoliko sekundi, identificiran je od strane tri profesora u postu Harvard Business Review kao potencijalna prijetnja grafičkim dizajnerima koji već doživljavaju negativne učinke korištenja ove tehnologije.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.