Bolovanje i naknade u Njemačkoj – Kada moram obavijestiti poslodavca o bolesti? Kolika je naknada za bolovanje u Njemačkoj? Kada bolovanje nije potrebno? Saznajte o šest pravila koja svaki zaposleni u Njemačkoj mora znati.

1. Bolovanje u Njemačkoj – informisanje poslodavca o bolesti

U Njemačkoj poslodavca morate odmah obavijestiti o nesposobnosti za rad zbog bolesti bez izuzetaka. To je navedeno u §5, stav 1 Entgeltfortzahlungsgesetz (Zakonik o plaćama). Bolovanje (potvrda o nesposobnosti za rad zbog bolesti) koju izdaje ljekar mora se dostaviti najkasnije četvrtog dana odsustva. To znači da osoba koja se razboljela u ponedjeljak mora najkasnije u četvrtak podnijeti Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (u slobodnom prijevodu: uvjerenje o nesposobnosti za rad). Ako se razbolite sredinom sedmice, može predati ljekarsko uvjerenje nakon Nedjelje.

Vrijedi znati:

Njemački zakon o radu nalaže da zaposlenik dostavi potvrda o nesposobnosti za rad najkasnije do četvrtog dana odsustva s posla. Međutim, o tome da ste u nemogućnosti doći na posao zbog bolesti, morate što prije obavijestiti poslodavca, po mogućnosti telefonom ili e-mailom.

2. U Njemačkoj poslodavac nije obaviješten o tome od čega smo bolesni.

Samo u izuzetnim okolnostima (npr. u slučaju teške zarazne bolesti) poslodavac može biti obaviješten o vrsti bolesti od koje zaposlenik boluje. U svim ostalim slučajevima podaci o bolesti podliježu medicinskoj tajnosti i Zakonu o pravu na privatnost. To znači da doktor prilikom pisanja bolovanja samo navodi koliko dana nećemo moći da raditi, ali ne otkriva od čega smo bolesni.

Izuzetak od pravila:

Osobe zaposlene u ugostiteljstvu dužne su obavijestiti poslodavca o vrsti bolesti od koje su oboljeli u slucaju da se radi o bolestima organa za varenje, npr. o trovanju.

3. Bolovanje i naknada

Prema propisima, poslodavac je dužan da zaposlenom isplati 100 posto njegove prosječne mjesečne plata za prvih 6 sedmica bolovanja. Nakon ovog roka, zaposleni mora da se prijavi za bolovanje kod osiguravajućeg društva i iznos naknade za bolovanje zavisi od toga da li smo osigurani kod državnog ili privatnog fonda zdravstvenog osiguranja.

4. Bolovanje i izlaženje iz kuće

Za vrijeme bolovanja, dozvoljena je kupovina u obližnjoj prodavnici, kao i kratka šetnja ili kratak sastanak s prijateljima. Zaposlenom na bolovanju nije dozvoljen odlazak na odmor, izlazak u diskoteke ili sjedenje u kafani. Dok ste na bolovanju, također vam nije dozvoljeno da obavljate bilo kakav dodatni plaćeni posao, čak i ako ga možete obavljati kod kuće.

Vrijedi znati:

Poslodavac u Njemačkoj može provjeriti da zaposlenik ne simulira bolest. Inspekcije obično vrše ljekari koji sarađuju sa fondovima zdravstvenog osiguranja.

U Njemačkoj je od 1. Oktobra 2021. godine stupila na snagu uredba Vlade kojom se uvodi digitalna potvrda o nesposobnosti za rad (njemački: Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung, skraćeno AU). Sada zaposleni mogu zatražiti digitalno ljekarsko uvjerenje i poslati ga direktno u fond zdravstvenog osiguranja. Međutim, kako sve ordinacije nemaju odgovarajuću opremu i program, obavezno upitajte vašeg ljekara da li ima mogućnost elektroničnog prijenosa potvrde.

Važno: 

Od 1. juna 2022. zaposleni u Njemačkoj više ne mogu dobiti bolovanje putem telefona. Kako bi ste dokazali da ste nesposobni za rad, morate biti pregledani u ordinaciji ili preko video konsultacije. Ovo informacija je saopštena iz Saveznog zajedničkog komiteta ljekara, klinika i bolnica. 

Međutim, u zavisnosti od toga kako se pandemija korona virusa bude razvijala, posebno pravilo uvedeno u proljeće 2020. može se ponovo uvesti na regionalnom ili nacionalnom nivou.

5. Raskid ugovora o radu sa zaposlenikom na bolovanju

U Njemačkoj zakonom je dozvoljeno da poslodavac može otpustiti radnika koji je na bolovanju. Međutim, obavijest o raskidu mora biti dostavljena unaprijed onako kako je navedeno u ugovoru, a zaposlenik mora biti plaćan do isteka ugovora.

6. Kada nam bolovanje nije potrebno

Da li je istina da u Njemačkoj u slučaju prehlade možete ostati kod kuće tri dana bez ljekarskog uvjerenja? Odgovor je i da i ne.

Prema njemačkim propisima, poslodavac može smatrati da mu je usmena informacija o kratkotrajnoj nesposobnosti za rad zaposlenog sasvim dovoljna, jer mu jednostavno vjeruje zbog dugogodišnjeg radnog odnosa. U primjeru novog radnika, može se desiti da će poslodavac zahtijevati bolovanje prije isteka zakonskih tri dana odsustva s posla, a da njegov zahtjev pri tome ne krši nikakve odredbe.

Tražiš posao u Njemačkoj? Pogledaj najnovije oglase OVDJE

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.