30. septembra 2024. ističe rok do kojeg će specijalizovani radnici morati da pregledaju oko 30 miliona sistema za grijanje na gas u Njemačkoj. Gdje se pregledi moraju napraviti? Ko je dužan naručiti takvu uslugu?

Tokom tradicionalnog pregleda u porodičnoj kući, može se ispostaviti da je potrebna hidrauličko uravnotežavanje. Tada cijena takve usluge može premašiti 900 eura. Međutim, to neće uvijek biti potrebno

Kada i gdje treba izvršiti kontrolu grijanja?

Hidrauličko uravnotežavanje je obavezno samo u odabranim situacijama, do 30. septembra 2023. mora se napraviti u višeporodičnim kućama sa najmanje deset stanova. U slučaju šest stambenih jedinica, npr. u stambenim zgradama, rok završetka je 15.09.2024. Za porodične kuće ili stambene zgrade s manje od pet stambenih jedinica dovoljna je jednostavna provjera grijanja.

Prosječan trošak kontrole grijanja je između 100 i 180 eura, ovisno o lokaciji i drugim faktorima i obično traje oko 60 minuta. Prilikom pregleda provjeravaju se četiri funkcije: proizvodnja topline, prijenos topline, grijanje vode i faza distribucije topline i tople vode u prostorijama. U nekim slučajevima, specijalizirana kompanija može provjeriti i moguću emisiju izduvnih plinova ili kvalitete ventilacije.

Ukupni trošak regulacije grijanja može se udvostručiti ili čak utrostručiti ako sistem grijanja treba servisirati, očistiti, regulirati ili izolirati. Osim toga, na ovaj iznos se može dodati i drugi materijal, prijevoz kontrolnih osoba ili dodatni PDV.

Hidrauličko uravnotežavanje je mnogo složenije od obične provjere grijanja. Prilikom hidrauličko uravnotežavanja, specijalizirana kompanija utvrđuje koliko je toplinske energije zapravo potrebno za grijanje pojedinačnih dnevnih soba u kući. Na osnovu toga se postavlja potrebna količina vode za sistem grijanja i optimalna dovodna temperatura.

Izvor: focus.de

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.