Minhen nikada nije bio jeftin, ali sada kada su u pitanju cijene nekretnina – prestigao je čak i London. 

Prema najnovijim istraživanjima, samo jedan grad u Europi je skuplji od Minhen. Svako ko želi da kupi nekretninu u glavnom gradu Bavarske sada će morati da plati više nego da kupuje u Londonu.

Da tu nije kraj lošim vijestima govore i zadnja istraživanja konsultantske firme Deloitte prema kojim cijene iznajmljivanja i nekretnina u Njemačkoj će nastaviti rasti i u sledećoj godini. 

Za one koji su zainteresovani za kupovinu nekretnina, Minhen je trenutno drugi najskuplji grad u Europi, odmah iza njega je Pariz, dok je London na trećem mjestu. Prema firmi Deloitte „Stambena izgradnja u Njemačkoj je još uvijek dosta ispod prosjeka u odnosu na druge europske zemlje”.

Minhen: Cijene nekretnina će nastaviti rasti

Za potrebe studija, koje je objavljeno u Avgustu, stručnjaci su uporedili podatke iz 68 odabranih velikih gradova iz 23 europske zemlje. Cijene građevinskih usluga su porasle širom Europe, poremećeni lanci snabdijevanja i nestašice građevinskog materijala uveliko su povećali rizik u planiranju i izvođenju građevinskih projekata. Nedostatak radne snage i ukupna inflacija dodatno su podstakli rast cijena građevinskih usluga. Međutim, rastuće kamatne stope mogu smanjiti potražnju i spriječiti dalja povećanja cijena.

Prema konsultantskoj kući Deloitte, kupci novog stana u Minhenu su u 2021 godini u prosjeku su morali platiti 10 500 eura po kvadratu i samo je Pariz bio skuplji sa cijenom od 13 462 eura po kvadratu. Mnogo manje ste trebali platiti u Londonu, Oslu i Frankfurtu (oko 8400 eura), Amsterdamu (7600 eura) i Kopenhagenu (7300 eura).

Pariz je najskuplji grad u Europi

Prema podacima Deloittea, kupci nekretnina u Hamburgu kvadratni metar plaćali su 6900 eura, a u Berlinu 6500 eura, dok ste u bugarskim gradovima Varni i Burgasu na Crnom moru, mogli kupiti novi stan za oko 900 eura po kvadratnom metru.

Što se tiče mjesečnih najamnina, opet je najskuplji Pariz (prosječno 29,10 eura po kvadratu), a slijede ga Oslo, London i Amsterdam. Minhen je zauzeo deseto mjesto (18,90 eura po kvadratnom metru). Deloitte je također utvrdio da je prosječna najamnina po kvadratu u Frankfurtu bila 15,90 eura, u Berlinu 14,30 eura i u Hamburgu 13,60 eura.

Više potencijala za stambenu izgradnju u Njemačkoj

Što se tiče postojećeg stambenog fonda, Njemačka je među prva tri sa 43,1 milion stanova (otprilike 51.800 stanova na 100.000 stanovnika). Međutim, Deloitte tu i dalje vidi potencijal: prošle godine u Njemačkoj su završena samo 372 stana na 100.000 stanovnika, a izgrađeno je samo 299 novih stanova na 100.000 stanovnika.

U mnogim europskim zemljama, posljedice priliva ratnih izbjeglica iz Ukrajine osjetile su se na tržištu nekretnina, najviše u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. U drugom kvartalu 2022. godine došlo je do primjetnog smanjenja ponude na tržištu stanova za iznajmljivanje, razlog tome je da su mnogi stanovi korišteni za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, navodi se u izvještaju Deloittea.

Izvor: www.t-online.de

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.