Roditeljski dopust (njem. Elternzeit) nije samo dragocjeno vrijeme provedeno s djetetom, ali na žalost i finansijski gubitak nakon kojeg često sebi postavljamo pitanja o tome šta i kako sa svojim budućim zaposlenjem i karijerom. Ispod ćete saznati na šta biste trebali obratiti pažnju kada je u pitanju roditeljski dopust u Njemačkoj.

Elternzeit: šta je to roditeljski dopust u Njemačkoj?

Dopust za njegu djeteta je posebna vrsta neplaćenog dopusta koji se može odobriti roditeljima radi njege i odgoja djece. Uključujući i period zakonom propisane socijalne zaštite trudnica i žene koje rade nakon poroda (njemački: Mutterschutz), dopust za njegu djeteta u Njemačkoj može trajati do tri godine za jedno dijete. Možete odabrati period u kojem želite imati odsustvo a taj period se završava najkasnije kada dijete napuni osam godina. 

Prema porodičnom sajtu savezne vlade (Familienportal des Bundes), dio roditeljskog dopusta mora se iskoristiti prije trećeg rođendana djeteta. Drugi dio možete iskoristiti kasnije, tako da možete planirati roditeljski dopust prema svojim potrebama.

Za vrijeme roditeljskog dopusta u Njemačkoj poslodavac ne isplaćuje naknadu. Umjesto toga, možete podnijeti zahtjev za Elterngeld odnosno dodatak za brigu o djetetu.

Ko može podnijeti zahtjev za roditeljski dopust u Njemačkoj?

Zahtjev za roditeljski dopust u Njemačkoj možete podnijeti neovisno o svom partneru, tako ds se može dogoditi da ga uzmete u isto vrijeme kako biste se mogli u potpunosti posvetiti porodici.

Roditeljski dopust možete uzeti za:

 • biološkog dijete
 • biološko dijete vašeg partnera
 • djecu za koju ste podnijeli zahtjev za priznanje očinstva
 • dijete odgajano u hraniteljskoj porodici (puno radno vrijeme)
 • usvojeno dijete (čak i ako je suđenje još uvijek u toku)
 • unuk, ako je jedan od roditelja još maloljetan ili je započeo pripravnički staž prije navršene 18. godine života
 • u posebnim slučajevima: djeca bliskih srodnika.

Prava nakon roditeljskog dopusta u Njemačkoj: kako se vratiti na posao?

U principu ste zaštićeni od otkaza u Njemačkoj za vrijeme roditeljskog odsustva i imate pravo na jednak rad i platu. U principu u Njemačkoj ste zaštićeni od otkaza tokom roditeljskog dopusta i imate pravo na jednak rad i plaću nakon povratka. Ipak, povratak na posao nakon roditeljskog odsustva ponekad može biti težak i sa problemima. Ipak, u nekim slučajevima povratak na posao nakon roditeljskog dopusta može biti težak i sa problemima. 

Do četiri sedmice prije isteka roditeljskog dopusta postoji zaštita od otkaza, koja se odnosi kako na “obični”, tako i na vanredni otkaz ugovora o radu. Ako vaš poslodavac i dalje želi da vas otpusti, to je moguće samo uz saglasnost suda za rad i socijalni suda. Budući da je vaš stari ugovor o radu na čekanju, i dalje će se primjenjivati ​​svi uslovi iz vašeg starog ugovora o radu. Ipak, moguće su male promjene naziva radnog mjesta, radnog vremena ili lokacije. Nakon povratka na posao, odsustvo koje vam je preostalo možete iskoristiti prije odlaska na roditeljski dopust.

Reklama

Šta u slučaju problema s povratkom na posao nakon roditeljskog dopusta u Njemačkoj?

Ako se desilo da su vam nakon povratka na posao dodijeljeni potpuno drugačiji zadaci ili drugo radno mjesto, prvo pokušajte razgovarati sa vašim poslodavcem. 

Ako poslodavac ne želi razgovarati s vama, sledeći korak koji možete napraviti je da se posavjetujete s radničkim vijećem.

Ako to nije moguće, možete se obratiti i Saveznoj agenciji za suzbijanje diskriminacije (Antidiskriminierungsstelle des Bundes).

Nekoliko dodatnih savjeta vezano za roditeljski dopust u Njemačkoj

 • Ostanite u kontaktu sa kolegama. Pitajte o promjenama koje se dešavaju u kompaniji, budite u toku!
 • Na vrijeme se javite svom nadređenom. Pripremite se unaprijed za povratak na posao, to će vam povećati samopouzdanje.
 • Nakon povratka, počnite sa radom odmorni i svježi. Dodatno, vrijedi se pobriniti da budete što opušteniji kada se vratite na posao.
 • Informišite se vezano za mogućnosti stručnog usavršavanja.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.