U Njemačkoj je od sada obavezno imati dvije maske u paketu prve pomoći automobila. Maska mora štiti usta i nos – čak i nakon Korone.

Dovoljne su dvije obične hirurške maske

Nezapaženo od strane većine vozača, prošle godine je na snagu stupio novi propis za komplet prve pomoći u automobilu: komplet sada mora sadržavati dvije maske, poput onih koje se koriste za zaštitu od korone. Ali prema ADAC -u, ova uredba se odnosi samo na komplete koje se trenutno prodaju tj. za nove komplete.

U početku je bilo predviđeno da samo FFP2 maske mogu biti u kompletu prve pomoći, ali na sreću sada su i jednostavne hirurške maske dovoljne. Prelazni period završen je 1. februara 2023. Do tada su se ranije dozvoljeni kompleti prve pomoći mogli i dalje prodavati i koristiti. Sada, međutim, novi kompleti prve pomoći moraju sadržavati dvije maske. Umjesto prethodno propisana dva trokutasta šala, sada je dovoljno imati jedan. Zavojna tkanina (40 x 60 cm) je također uklonjena iz kompleta.

Nije potreban novi komplet prve pomoći

Međutim, nije potrebno kupovati novi komplet – sve dok preostali sadržaj u starom i dalje ispunjava sve zahtjeve (da je kompletan i da nije istekao rok upotrebe). “Pribori prve pomoći sa prethodno važećim izdanjima DIN 13164 januar 1998. i januar 2014. mogu se i dalje koristiti”, objašnjavaju iz ADAC-a. Ne moraju čak ni da sadržavaju maske, kažu u saobraćajnom klubu.

Nova regulativa se primjenjuje i izvan Korone. Šta znači da iako je pandemija završena, maske postaju neophodan dio kompleta za prvu pomoć u automobilu u Njemačkoj.

Ako u automobilu nedostaje komplet za prvu pomoć ili mu je već istekao rok trajanja, prilikom provjere može se izreći upozorenje do deset eura.

Izvor: T Online

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.