Visoka inflacija je veliki teret za mnoge osobe u Njemačkoj. Ali ima i dobrih vijesti: neki od njih će dobiti više novca 2023. godine, zahvaljujući čemu će biti moguće barem malo nadoknaditi efekte velikog povećanja cijena. Koje su olakšice predviđene za porodice i penzionere, zaposlene i nezaposlene u Njemačkoj za 2023. godinu?

Bundesbanka očekuje da će inflacija biti 7,2 posto u 2023. godini

U 2022. mnoge stvari su poskupjele. Stope inflacije su još nedavno bile deset posto ili više. Inflacija bi se u novoj godini mogla blago smanjiti, ali će vjerovatno ostati na visokom nivou. Trenutno Bundesbanka očekuje da će inflacija biti 7,2 posto u 2023. godini. Neka utjeha može biti to što mnogi građani ove godine mogu računati na nešto veća primanja.

Zahvaljujući uvedenoj kočnici cijena, potrošači će manje plaćati struju, plin i centralno grijanje. Osim toga, njemačka država će povećati i iznos isplaćenih socijalnih davanja, tako da će više podrške dobiti ljudi kojima je inflacija teško finansijsko opterećenje. Na primjer, porodice i nezaposleni će imati koristi od toga. Penzioneri i osobe koji se školuju u nekoj struci također će dobiti više novca.

Osim toga, mnogi zaposleni će vjerovatno tražiti povećanje plaća. Kadrovska konsultantska kompanija Kienbaum predviđa prosječno povećanje plata od 4,9 posto za 2023. godinu. Bez obzira na individualno pregovaranje o plaćama, kolektivno ugovorene minimalne plate će se povećati u nekim sektorima. Iako vam to često neće omogućiti da u potpunosti nadoknadite efekte inflacije, ovi faktori će vam olakšati financijsko snalaženje u trenutnom ekonomskom okruženju.

Ko će dobiti više novca u Njemačkoj 2023. godine i za koliko?

Viši roditeljski dodatak Kindergeld

Od 1. siječnja 2023. obitelji će primati više naknade za djecu: stopa je usklađena i sada iznosi 250 eura mjesečno po djetetu. Ranije za prvo i drugo dijete bilo je 219 eura, za treće 225 eura, a za svako sljedeće 250 eura. Povećan je i dodatak za djecu (njem. Kinderzuschlag) za osobe koje samostalno brinu o djeci i obitelji s niskim prihodima. Taj iznos može iznositi čak 250 eura mjesečno.

Bürgergeld (građanski dohodak) umjesto Hartz IV

Od 1. siječnja počinje tzv Građanski dohodak koji je zamijenio naknadu Hartz IV. Uz to ide i ublažavanje sankcija koje, međutim, nisu u potpunosti ukinute.

U prvoj godini tzv grace period – u potpunosti su pokriveni troškovi smještaja (troškovi struje nisu uključeni u troškove smještaja), u “razumnom” iznosu i troškovi grijanja.

Bürgergeld se isplaćuje samo ako vlastitim sredstvima nije moguće pokriti troškove života. Osim prihoda, ove mjere uključuju i osobnu imovinu. U slučaju nacionalnog dohotka, postoji razdoblje odgode za osobnu imovinu u prvih 12 mjeseci nakon dodjele naknade. To znači da će tijekom tog vremena osobna imovina biti uzeta u obzir samo ako je znatna. To je slučaj kada iznos prelazi 40.000 eura. Taj se iznos uvećava za 15.000 eura za svaku sljedeću osobu koja živi u socijalno ugroženoj zajednici. Samostalna stambena imovina (domaćinska imovina, stan vlasnika) nije uključena u određivanje značajnog bogatstva.

Povećat će se i stope naknada – npr. u slučaju samca za odraslu osobu za 53 eura – na razinu do 502 eura.

Viša naknada za stanovanje (Wohngeld)

Godine 2023. stambena naknada (Wohngeld) značajno će porasti i mnogo više osoba u Njemačkoj će je moći primati. Koliki iznos Housing Benefit možete dobiti ovisi o vašem prihodu i troškovima stanovanja. Prema saveznoj vladi, naknada za stanovanje povećat će se u prosjeku za 190 eura, sa 180 na 370 eura. Broj korisnika naknade povećat će se sa 600.000 kućanstava na približno dva milijuna. Zbog poskupljenja energenata u nadoplatu će se uračunati i troškovi grijanja.

Više minimalne plaće

Neke od minimalnih plaća u industriji povećat će se 2023. Primjerice, od 1. siječnja bit će više novca za krovopokrivače, elektroničare i profesore u strukovnom obrazovanju. Radnici na određeno vrijeme i lakireri bit će bolje plaćeni od travnja, a mesni radnici od prosinca 2023. godine. U sektoru skrbi za starije bit će čak dva kruga povećanja plaća – u svibnju i prosincu.

Više novca za pripravnike

U 2023. porasla je i minimalna plaća za pripravnike. takozvani Mindestausbildungsvergütung za nove pripravnike u prvoj godini obuke trenutno iznosi 620 €, 35 € više nego prošle godine. U povećanju minimalne plaće mogu uživati ​​i oni koji nastave školovanje. Pravilnik se odnosi na profesije regulirane njemačkim Zakonom o strukovnom obrazovanju (njem. Berufsbildungsgesetz) ili njemačkim Zakonom o obrtu (njem. Handwerksordnung), ali se ne odnosi na profesije regulirane državnim zakonom, poput odgajatelja, fizioterapeuta i sl.

Više novca za umirovljenike

Od 1. srpnja 2023. umirovljenicima u Njemačkoj ide više novca. U zapadnim saveznim državama mirovine bi trebale porasti za 3,5 posto, dok u istočnim saveznim državama za 4,2 posto. To se ne odnosi samo na mirovine, već i na obiteljske i invalidske mirovine te zakonske naknade u slučaju nesreće. Od toga će imati koristi više od 21 milijuna ljudi. Konačan iznos naknada, ovisno o promjenama u primanjima, bit će određen tek na proljeće.

Uz to, postoji još jedna dobra vijest za umirovljenike: od siječnja 2023. u potpunosti je ukinut dosadašnji limit za dodatnu zaradu za osobe u prijevremenoj mirovini. To znači da će svi umirovljenici koji nastave raditi moći ostvariti punu mirovinu, bez obzira na dodatna primanja.

Izvor: Stern

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.