40 posto prometni prekršaji koje počine vozači u drugim državama članicama ostaju nekažnjeni. Rezultat je to najnovijih podataka Europske komisije o sigurnosti na cestama. To će se promijeniti u budućnosti: nova uredba treba ojačati suradnju među državama članicama i olakšati kazneni progon počinitelja cestovnih prekršaja. Nadalje, Komisija predlaže da bi se vozačke dozvole mogle oduzimati i za prometne prekršaje počinjene u inozemstvu.

Prometni prekršaji u inozemstvu: nulta tolerancija za vožnju u pijanom stanju

Nova uredba namjerava nadležnim tijelima omogućiti pristup svim nacionalnim registrima vozačkih dozvola u pojedinim državama članicama EU.

U planu je i proširenje opsega procesuiranja prometnih prekršaja. Trenutačno se preko granice gone samo dvije vrste prekršaja: prebrza vožnja i vožnja u pijanom stanju. Nova uredba će to promijeniti. Komisija predlaže proširenje opsega prometnih kaznenih djela ili prometne prekršaje za:

  • ne držeći siguran razmak od vozila ispred
  • opasno pretjecanje
  • opasno parkiranje
  • prelazeći punu crtu
  • vozeći u krivom smjeru
  • nepoštivanje pravila za stvaranje koridora života
  • vožnja preopterećenim vozilom

Osim toga, u cijeloj EU treba postojati jedinstveno pravilo o vožnji u pijanom stanju. Vozači početnici bit će podvrgnuti probnom roku od dvije godine s nultom dozom alkohola u krvi. Ovo pravilo već vrijedi u nekim zemljama EU, npr. u Njemačkoj. Ubuduće će se ta pravila objediniti.

Mogućnost oduzimanja vozačke dozvole u cijeloj EU

Prema važećim propisima Europske unije nije moguće oduzeti vozačku dozvolu državljaninu Europske unije koji izvan svoje zemlje krši prometne propise. Vozačka dozvola može biti oduzeta samo ako vozač krši prometna pravila u svojoj zemlji. Zahvaljujući novoj uredbi EU, to se mijenja: ubuduće će se svakome tko počini teži prekršaj moći oduzeti i vozačka dozvola u inozemstvu. Isto vrijedi i za izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom vozaču koji ozbiljno ugrožava sigurnost prometa.

Sada je uobičajeno da vozači promjene prebivalište u druge zemlje EU-a kako bi dobili novu vozačku dozvolu ako je ona oduzeta u njihovoj zemlji. Bliža suradnja između tijela za izdavanje vozačkih dozvola u državama članicama i uvođenje digitalne vozačke dozvole na razini EU-a imaju za cilj stati na kraj ovoj praksi.

Izvor: Merkur.de

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.