Studija pokazuje da šanse za dobivanje mjesta u vrtiću u Njemačkoj ovise o porijeklu roditelja.

Djeca u Njemačkoj imaju pravo na mjesto u vrtiću od prvog rođendana. Međutim, mnogo je manja vjerojatnost da će djeca roditelja migranata i roditelja koji su u riziku od siromaštva biti smještena u institucije.

Ovlasti i porijeklo

Hoće li djeca dobiti mjesto u vrtiću uvelike ovisi o podrijetlu njihovih roditelja, iako im ta mjesta po zakonu pripadaju. Zaključak je to istraživanja Saveznog instituta za populacijska istraživanja (Bundesinstitut für Bevölkerungsforschung, ukratko BiB), koji je analizirao podatke o korištenju vrtića za približno 9000 dječaka i djevojčica.

Prema studiji u Njemačkoj, djeca iz obitelji s poteškoćama u učenju, iz kućanstava u riziku od siromaštva ili iz kućanstava u kojima se ne govori njemački jezik imaju puno manje šanse dobiti mjesto u vrtiću.

“Obitelji koje kod kuće ne govore njemački podjednako će kao i druge obitelji izraziti želju da imaju mjesto u vrtiću”, kaže Sophia Schmitz, koautorica studije. Unatoč tome, samo 24% takve djece išlo je u vrtić. Od djece mlađe od tri godine koja kod kuće uglavnom govore njemački, njih 38% je pohađalo vrtić što je razlika od 14%.

Autor zaključuje da su ti podaci alarmantni, jer bi ovoj djeci posebno dobro došlo rano pohađanje vrtića i brzo usvajanje njemačkog jezika. 

Studija se temelji na najnovijim dostupnim podacima o skrbi za djecu (njemački: Kinderbetreuungsstudie, skraćeno KiBS) Njemačkog instituta za mlade za razdoblje 2013.-2020.

Siromašnije obitelji su više ograničene

Velik je i jaz u skrbi za djecu među siromašnijim obiteljima. Prema istraživanju BiB-a, 17% ovih obitelji nema mjesto u vrtiću za svoje dijete, dok je kod bogatijih obitelji jedno od deset nema mjesta. “Obitelji u riziku od siromaštva ograničene su što se tiče mjesta u vrtićima u puno većoj mjeri od bogatijih”, navodi koautor studije Mathias Huebener.

“Ako želimo smanjiti obrazovne nejednakosti i želimo da sva djeca razviju svoje potencijale najbolje što mogu, moramo povećati mogućnosti za sudjelovanje za svu djecu”, kazala je C. Katharina Spieß, direktorica BiB-a i također koautorica studije. To uključuje pružanje informacija obiteljima o prednostima obrazovanja u ranom djetinjstvu i aktivnu podršku roditeljima u pronalaženju mjesta za čuvanje djece.

Izvor: Der Spiegel

Kakvo je vaše iskustvo sa vrtićima u Njemačkoj? Napišite u komentaru ispod.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.