U Njemačkoj, osiguranje je obvezno za većinu građana, uključujući zdravstveno, mirovinsko i osiguranje od nezaposlenosti. Njemački sustav zdravstvenog osiguranja uključuje dvije vrste osiguranja – zakonsko i privatno. Zakonsko osiguranje obvezno je za većinu ljudi, a privatno osiguranje opcija je za one koji imaju visoke prihode ili su samozaposleni.

Ako planirate preseliti u Njemačku, jedna od prvih stvari o kojoj trebate razmišljati je zdravstveno osiguranje. Njemačka ima obavezan sustav zdravstvenog osiguranja za sve, bez obzira na to jesu li stranci ili državljani Njemačke. Novi useljenici moraju se prijaviti za zdravstveno osiguranje u roku od tri mjeseca od dolaska u zemlju, inače mogu dobiti visoke kazne.

Državljani Njemačke obično su automatski prijavljeni na zdravstveno osiguranje preko svog poslodavca, ali ako ste samozaposleni ili student, morate se sami prijaviti. Ako se ne prijavite na vrijeme, kazne za neprijavljivanje mogu biti vrlo visoke, do 50 eura po danu.

Osim obaveznog zdravstvenog osiguranja, postoji i obaveza mirovinskog i osiguranja od nezaposlenosti u Njemačkoj. Mirovinsko osiguranje plaća se skupa sa zdravstvenim osiguranjem, a osiguranje od nezaposlenosti omogućuje naknadu ako ostanete bez posla.

Iako je proces prijave zdravstvenog osiguranja možda zastrašujući za nove doseljenike, postoje brojne organizacije i agencije koje mogu pomoći u procesu prijave, posebno ako vam jezik i zakoni predstavljaju poteškoće. Pravodobna prijava zdravstvenog osiguranja može spriječiti moguće kazne i pružiti vam mir i sigurnost tijekom boravka i života u Njemačkoj.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.