Mnogi od nas su svjesni važnosti osiguranja automobila, ali rijetko se postavlja pitanje kako uštedjeti na premijama, posebno nakon nesreće. U ovom ćemo članku objasniti kako možete smanjiti troškove osiguranja automobila u Njemačkoj.

Kako se određuje visina premije osiguranja?

Visina premije osiguranja u velikoj mjeri ovisi o klasi bez štete vozača. Prema podacima usporednog portala Verivox, za 36-godišnjeg vozača BMW-a s 10. klasom bez štete, isplati se samostalno pokriti troškove osiguranja do iznosa od 1795 eura. Međutim, u slučaju oštećenja vlastitog vozila, limit iznosi 2690 eura.

Važno je napomenuti da svaka godina bez štete povećava tarifnu klasu vozača, što rezultira smanjenjem godišnje premije. No, ako osiguravatelj pokrije troškove nakon nesreće, tarifna klasa smanjuje se, a premija raste.

Kako smanjiti tarifnu klasu?

Svaka osiguravajuća tvrtka ima svoje pravilo o smanjenju tarifne klase nakon oštećenja automobila. Prema modelu izračuna Verivoxa, osiguravatelj je smanjio tarifnu klasu vozača Skode u prosjeku za deset klasa u jednoj godini nakon samo jedne nesreće. U slučaju potpunog osiguranja, tarifna klasa smanjena je u prosjeku za osam klasa, a troškovi osiguranja povećani su za 41%. Vozač BMW-a u prosjeku gubi sedam tarifnih klasa za osnovno osiguranje i šest klasa za potpuno osiguranje. Troškovi osiguranja povećavaju se u prosjeku za 45% za osnovno i 24% za potpuno osiguranje.

Rješenje za uštedu – samostalno pokrivanje šteta

Prema izračunima Verivoxa, samostalno pokrivanje potpunog odštetnog zahtjeva za obitelj s djecom u 18. tarifnoj klasi, za automobil marke Skoda Octavia, može donijeti uštede do 3408 eura. Vrijedi razmotriti i samostalno pokrivanje odštetnog zahtjeva iz građanske odgovornosti s limitom od 2555 eura. Čak i ako osiguravatelj pokrije troškove štete na drugom vozilu, dugoročno samostalno pokrivanje odštetnih zahtjeva može biti isplativije od povećanja premije osiguranja tijekom nekoliko godina.

Kupnja potraživanja od osiguravatelja

Ako razmatrate pokrivanje odštetnih zahtjeva nakon nesreće, razmislite o opciji kupnje potraživanja. U slučaju nesreće, vozač prvo pokriva troškove štete putem osiguravajuće tvrtke, ali mora ih u potpunosti vratiti unutar 12 mjeseci iz vlastitog džepa. Na taj način možete izbjeći smanjenje tarifne klase i povezane veće premije. Ovo je prilično neobično rješenje, ali vrijedi razmotriti. Ako imate sumnje, potražite savjet od stručnjaka za osiguranje vozila.

Zaključak

Osiguranje automobila u Njemačkoj može biti skupo, ali postoje načini kako možete uštedjeti. Razumijevanje kako se određuje vaša premija i kako možete utjecati na nju ključno je za smanjenje troškova.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.