Otpremnina je novac koji dobijete kada prestanete raditi u nekoj firmi. To je nagrada za vaš trud i vrijeme koje ste proveli radeći tamo. Otpremnina vam može pomoći da prebrodite težak period dok ne nađete novi posao ili da uštedite za nešto što želite.

Međutim, ne dobijaju svi radnici otpremninu u Njemačkoj. Postoje neka pravila koja određuju kada imate pravo na otpremninu i koliko novca možete dobiti. U ovom blog članku ćemo vam objasniti ta pravila i dati vam neke savjete kako da izračunate visinu vaše otpremnine.

Kada imate pravo na otpremninu u Njemačkoj?

Da biste imali pravo na otpremninu u Njemačkoj, morate ispuniti neke uslove. Prvo, morate raditi u istoj firmi najmanje šest mjeseci. Drugo, morate biti otpušteni iz firme zbog nekog razloga koji nije vaša krivica. To znači da ne možete dobiti otpremninu ako sami date otkaz ili ako vas šef otpusti zbog lošeg ponašanja ili nepoštivanja pravila.

Postoje tri načina na koje možete dobiti otpremninu u Njemačkoj:

 • Po ugovoru o radu. To znači da ste se sa vašim šefom dogovorili o visini otpremnine kada ste potpisali ugovor o radu. U tom slučaju, morate se pridržavati onoga što piše u ugovoru i ne možete tražiti više novca.
 • Po običaju u firmi. To znači da vaša firma ima običaj da daje otpremninu radnicima koji su otpušteni. U tom slučaju, morate se raspitati kod vaših kolega ili sindikata koliko novca možete očekivati i na osnovu čega se to računa.
 • Po zakonu o zaštiti od otkaza. To znači da vaša firma nema običaj da daje otpremninu, ali vi imate pravo da je tražite po zakonu. U tom slučaju, morate se obratiti sudu za radne sporove i dokazati da ste otpušteni bez opravdanog razloga. Ako sud prihvati vašu tužbu, možete dobiti otpremninu po zakonskoj formuli.

Kako se računa visina otpremnine u Njemačkoj?

Visina otpremnine u Njemačkoj zavisi od nekoliko faktora, kao što su:

 • Vaša plata. To je novac koji ste primali svaki mjesec za vaš rad. Što je vaša plata veća, to je i vaša otpremnina veća.
 • Vaš staž. To je vrijeme koje ste proveli radeći u istoj firmi. Što je vaš staž duži, to je i vaša otpremnina veća.
 • Vaša starost. To je broj godina koje imate. Što ste stariji, to je i vaša otpremnina veća.

Postoji jednostavna formula kojom možete izračunati visinu vaše otpremnine prema važećem zakonu. Ta formula je:

otpremnina = (Plata / 2) x (Staž + Zaokruživanje)

Plata je vaša bruto plata, odnosno plata prije odbijanja poreza i doprinosa. Staž je broj godina koje ste radili u istoj firmi. Zaokruživanje je način na koji se računa staž. Ako ste radili duže od šest mjeseci u jednoj godini, ta godina se zaokružuje na cijeli broj. Na primjer, ako ste radili 7 godina i 8 mjeseci, vaš staž je 8 godina.

Evo nekoliko primjera kako se računa otpremnina prema važećem zakonu:

 • Ako ste radili 5 godina u firmi i imali platu od 2000 eura, vaša otpremnina je (2000 / 2) x 5 = 5000 eura.
 • Ako ste radili 10 godina u firmi i imali platu od 3000 eura, vaša otpremnina je (3000 / 2) x 10 = 15000 eura.
 • Ako ste radili 15 godina u firmi i imali platu od 4000 eura, vaša otpremnina je (4000 / 2) x 15 = 30000 eura.

Međutim, postoje i neka ograničenja koja treba imati na umu. Prvo, maksimalna otpremnina koju možete dobiti po zakonu je iznos od 12 mjeseci vaše plate. Drugo, ako ste stariji od 50 godina i radili ste u firmi duže od 15 godina, možete dobiti i do 18 mjeseci iznosa vaše plate. Treće, ako ste stariji od 55 godina i radili ste u firmi duže od 20 godina, možete dobiti i do 24 mjeseca iznosa vaše plate.

Osim toga, postoje i neke druge formule koje se mogu koristiti za računanje otpremnine, a koje uzimaju u obzir i vaš uzrast. Te formule su:

 • Za osobe do 39 godina: otpremnina = (Plata / 2) x (Staž x 0,5)
 • Za osobe od 40 do 49 godina: otpremnina = (Plata / 2) x (Staž x 0,75)
 • Za osobe od 50 godina i više: otpremnina = (Plata / 2) x (Staž x 1)

Ove formule su često korištene u sudskim sporovima i pregovorima između radnika i poslodavaca. One su povoljnije za starije radnike, jer im daju veću odpravu. Međutim, one također imaju ograničenje od 12, 18 ili 24 mjeseca plate, u zavisnosti od vaše starosti i staža.

Evo nekoliko primjera kako se računa otpremnina po ovim formulama:

 • Ako ste imali 35 godina, radili 10 godina u firmi i imali platu od 2500 eura, vaša otpremnina je (2500 / 2) x (10 x 0,5) = 6250 eura.
 • Ako ste imali 45 godina, radili 15 godina u firmi i imali platu od 3500 eura, vaša otpremnina je (3500 / 2) x (15 x 0,75) = 19687,5 eura.
 • Ako ste imali 55 godina, radili 20 godina u firmi i imali platu od 4500 eura, vaša otpremnina je (4500 / 2) x (20 x 1) = 45000 eura.

Međutim, postoji i druga formula koja uzima u obzir i vašu starost. Ova formula kaže da stariji radnici dobijaju više novca od mlađih, jer im je teže da nađu novi posao. Ova formula kaže da:

 • Za osobe do 39 godina starosti: 0,5 mjeseca plate za svaku godinu rada.
 • Za osobe od 40 do 49 godina starosti: 0,75 mejseca plate za svaku godinu rada.
 • Za osobe od 50 godina i više: 1 mjesec plate za svaku godinu rada.

Na primer, ako imaš 54 godine, i radio si 20 godina u jednoj firmi sa platom u iznosu od 3500 evra mjesečno, onda ćeš dobiti 52 500 eura odprave. To je zato što:

 • Za vijek od 34 do 39 godina: 5 godina puta 0,5 = 2,5 mjeseca plate.
 • Za vijek od 40 do 49 godina: 10 godina puta 0,75 = 7,5 mejseca plate.
 • Za vijek od 50 do 54 godine: 5 godina puta 1 = 5 mjeseci plate.

Ukupno to je 15 mjeseci plate, što puta 3500 eura, iznosi 52 500 eura. Ova je formula malo komplikovanija, ali i pravednija prema starijim radnicima.

Kako dobiti otpremninu u Njemačkoj?

Ako želiš dobiti odpravu u Njemačkoj, moraš poduzeti neke korake. Prvo, provjeri svoj ugovor o radu. U njemu može pisati kolika je tvoja odprava i pod kojim uvjetima je možeš dobiti. Ako tvoj ugovor o radu ne sadrži informacije o odpravi, obrati se svom poslodavcu i zatraži informacije o tome.

Drugi korak je da provjeriš da li ispunjavaš uvjete za dobivanje odprave. Uvjeti se mogu razlikovati ovisno o tvojoj situaciji, kao što su tvoja dob, trajanje tvog boravka u Njemačkoj, tvoja radna povijest i tvoja trenutna zaposlenost.

Ako ispunjavaš uvjete za dobivanje odprave, trebaš podnijeti zahtjev za odpravu. Zahtjev možeš podnijeti u uredu za rad ili online. U zahtjevu ćeš morati navesti svoje osobne podatke, podatke o svom poslodavcu i informacije o svojoj radnoj povijesti.

Nakon što podneseš zahtjev, bit će ti dodijeljen službenik koji će pregledati tvoj zahtjev i odlučiti o njemu. Ako tvoj zahtjev bude odobren, bit ćeš obaviješten o iznosu odprave koju ćeš primiti i kada ćeš je primiti.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.