Svi zaposleni u Njemačkoj mogu podnijeti zahtjev za povrat novca za putovanje na posao sve dok putuju dovoljnu udaljenosti. Kao i kod mnogih drugih oblika pomoći, postoji nekoliko trikova i recepata koji vam mogu pomoći da dobijete maksimalan povrat.

Povećanje naknade za putovanje na posao koje je predložio ministar finansija Christian Lindner nadaleko je prepoznato kao isproban, ali prije svega koristan način da se olakša teret za narod Njemačke. Po pravilu, naziv ovog oblika podrške je dodatak na udaljenost i on je dio troškova uposlenika koji ispunjavaju uslove za povrat novca.

Šta je dodatak za put do posla?

Kako su sredstva za ovu namjenu uključena u prihode zaposlenih, ne morate platiti porez na odgovarajući iznos, jer je to obično uključeno u poresku prijavu. Novac stoga ima oblik povrata od strane države. Za jedan dan i kilometar plaća se 30 centi.

Od 2022. godine, ljudi koji putuju na posao i prelaze velike udaljenosti, dobijali su nešto više nego ranije, odnosno 38 centi preko 21. kilometra puta. Naknada za udaljenost razlikuje se od naknade za kilometražu za samozaposlene radnike po tome što se primjenjuje samo jednom za putovanje na posao, to znači da se ne odnosi na povratno putovanje.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom izračunavanja maksimalnog povrata za putovanje na posao?

Prilikom izračunavanja naknade za udaljenost, radnici bi trebali uzeti u obzir sljedeće faktore:

  • Svaki zaposleni dobija naknadu za putovanje na posao, bez obzira na prevozno sredstvo kojim se stiže do firme (pa čak i biciklom ili pješice). Važno je da zaposleni ne mora imati automobil ili vozačku dozvolu.
  • Nije potrebno birati najkraći mogući put od kuće do posla. Ako, na primjer, brže možete doći obilaznicom i putem koji ima više kilometara nego ako bi ste išli kroz centar grada, neće biti nikakav problem ako odaberete duži put. To, međutim, mora biti opravdano. Ako zaposlenik pretjeruje s dužom rutom, rizikuje mnogo, jer poreznici mogu postati sumnjičavi i sve detaljno provjeriti.
  • Ne morate svaki dan računati naknadu, dovoljno je upisati od 220 do 230 dana.
  • Ako radnik živi relativno blizu radnog mjesta, moglo bi biti jeftinije da barem djelimično koristi paušal za ured u kući umjesto paušala za osobe koje putuju na posao. Uslov je da zaposleni može obavljati svoj posao od kuće, i to je iznos od pet eura dnevno. Ako je udaljenost do radnog mjesta manja od 17 kilometara, vrijedi što je moguće više dana rada od kuće.
  • Osobe sa niskim primanjima mogu računati na bonus za mobilnost umjesto naknade za udaljenost. Ovo se odnosi na zaposlene čija je godišnja zarada manja od 10 300 eura, na osnovu čega ne plaćaju porez na dohodak. Obračun ovog doprinosa je relativno komplikovan i zavisi od vaših stvarnih prihoda.

Izvor: merkur.de

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.