AMS nadležan je za isplaćivanje pomoći za nezaposlene i pomoći u slučaju nužde, pomaže nezaposlenima prilikom traganja za radnim mjestom i finansira daljnje obrazovanje (npr. kurseve njemačkog, ali i prekvalifikacije). Vaše iskustvo s AMS može uveliko zavisiti od savjetnika odnosno beratera koji vam bude dodijeljen, jedan od primjera je dok neko može imati plaćene kurseve i školovanja, drugi će već morati to sam platiti.

Šta je Berater?

Berater je savjetnik u birou za rad u Austriji koji je zadužen za vas. Berater je dodjeljivan po abecednom redu i na osnovu vašeg prvog slova u prezimenu.

Ko ima pravo na AMS?

pravo na AMS imaju osobe koji žive u Austriji duži period i koje su u posljednjih 30 mjeseci radile minimalno 12 mjeseci i koje su imale socijalno osiguranje. Sve osobe koje su tek došle u Austriju, kako bi imale pravo na AMS, moraju prvo raditi minimalno 52 sedmice i to bez prekida. 

Kako biste imali pravo na AMS, morate naravno da ste i nezaposleni. 

Nezaposlenom se smatra osoba koja nakon okončanja radnog odnosa nije pronašla novi posao. 

U slučaju da ste dobili otkaz ili imate sporazumni prekid ugovora, imate pravo od prvog dana na pomoć, dok u slučaju da ste sami dali otkaz, imate pravo na pomoć z biroa tek nakon isteka tri mjeseca.

Koliko novca se prima na birou u Austriji?

U Austriji na birou za rad dobiva se oko 55% neto vaše posljednje plate, ali to je zavisno od vrste posla kojeg ste radili odnosno koliko djece imate, i u nekim slučajevima može da bude i mnogo viši postotak.

Koje su vaše obaveze dok ste na birou za rad u Austriji?

Dok je nekada bilo dovoljno da se prijavite na biro, da nakon toga možete da živite gdje želite i jedinom obavezom je bilo da se jednom godišnje javljate na biro, zbog mnogih zloupotreba Austrija je odlučila da to promjeni i sada je potrebno da se redovno javljate na biro za rad. Mnogo je više termina nego ranije, dodatno AMS vas šalje na mnoge kurseve kako biste povećali svoju konkurentnost na tržištu rada i kako biste bili bolje pripremljeni za razgovore za posao. U većini slučajeva to su kursevi na temu: kako se ponašati na razgovoru za posao, kako se što bolje predstaviti poslodavcu, kako tražiti posao itd. Dodatno AMS organizuje integracione kurseve za strance kako biste se što lakše i brze integrirali u društvo i novo okruženje. 

Svi kursevi su obavezni jer AMS smatra kako već nemate posao, da nemate nikakvih obaveza. Ukoliko se ipak desi da se ne pojavite na jedan od kurseva i termina a kojeg niste ranije otkazali, automatski od tog dana gubite pravo na novac i pomoć od biroa, zato je izuzetno bitno da to ne dozvolite. 

Kako biste ponovo mogli dobivati pomoć od AMS, morate se ponovo prijaviti na biro. Ako vam se kojim slučajem dogodi da se niste pojavili tri puta, automatski gubite ne samo novčanu pomoć nego i pravo da više budete prijavljeni na biro za zapošljavanje u Austriji. 

Dobra vijest je da možete napustiti Austriju dok ste prijavljeni na biro ali morate to ranije prijaviti i u tom periodu nećete dobivati nikakav novac. 

Koju vrstu školovanja pruža biro za rad u Austriji?

Dok ste prijavljeni na biro, AMS organizuje i školovanje za vas kako biste e bili konkurentniji na tržištu rada i kako biste što prije pronašli posao. Odluka o dodjeli sredstava za vaše školovanje je u rukama berater odnosno osobe koja je za vas odgovorna u vremenu dok ste prijavljeni na biro. Može se također desiti da vam berater ne odobri sredstva na školovanje i u tom slučaju imate pravo da se žalite. Ako vam Njemački jezik nije jača strana, AMS će vam kao prvo ponuditi učenje jezika i potrebno je imati minimalno 80% prisutnosti na predavanjima kako bi bila plaćena od strane AMS i kako biste nastavili dobivati pomoć s biroa.

Pročitaj još

Koliko dugo mogu biti prijavljen na biro za rad u Austriji?

Vrijeme za koje možete biti prijavljeni na biro za rad u Austriji je maksimalno 20 sedmica što ne znači da se to ne može produžiti ali nakon tog perioda iznos pomoći koje dobivate će s vremenom smanjivati. U nekim slučajevima, Ako ste predugo na AMS i nemate nikakvu diplomu, insistirat će da vas se pošalje u školu, u tom slučaju mnogo bolje je upisati i završiti nekakav kurs i tako steći primjenjivo znanje s kojim ćete u kratkom periodu moći pronaći posao.

Poledaj Aktualne Oglase za Posao u Austriji

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.