Prema austrijskom zakonu (einvernehmliche Scheidung) postoji mogućnost sporazumnog razvoda braka. To je pomirbeni (izvansudski) način razvoda braka koji se provodi na sudu ali za razliku od spornog brakorazvodnog postupka, sporazumni razvod je mnogo jeftinije i brže rješenje.

U spornim brakorazvodnim postupcima, na primjer pri razvodu braka zbog krivnje jedne osobe, supružnici se ne mogu ni na koji način dogovoriti i u takvom slučaju sud načelno odlučuje samo o razvodu braka. Druga pitanja vezana uz podjelu imovine, roditeljske ovlasti, mjesto stanovanja, kontakte s djecom te obvezu uzdržavanja uređuju se u posebnim postupcima. U takvim slučajevima razdoblje razvoda odnosno odluke suda je znatno duže a troškovi mnogo veći. 

Najveća prednost sporazumnog razvoda braka u Austriji je u tome što će te tako uštedjeti vrijeme, novac i živce.

Svi dogovori, kako oni koji se odnose na podjelu imovine, skrbništvo nad djecom ili pitanja uzdržavanja, uređuju se u jednom postupku, de facto u jednom dokumentu. Štoviše, dogovor supružnika koji je nastao medijacijom često se u praksi pokazuje kao puno trajnije i učinkovitije riješene od sudskih odluka.

Preduvjeti za sporazumni razvod braka

Prije svega, supružnici se moraju složiti da je njihov brak potpuno raspadnut i da nema šanse da se oporavi. Jednom riječju, oboje moraju izraziti želju za razvodom. Zatim se mora postići sporazum o glavnim pitanjima, odnosno o podjeli zajedničke imovine, roditeljskom pravu, mjestu stanovanja i kontaktima s djecom te o uzdržavanju (kako međusobno tako i za djecu).

Važna pretpostavka je i istek potrebnog roka za raskid zajedničkog kućanstva/razdvojenosti, a to je najmanje 6 mjeseci.

Kada se odluče na sporazumni razvod, oba supružnika podnose zahtjev za razvod (Scheidungsantrag) mjesnom sudu (zadnje zajedničko prebivalište supružnika) kod okružnog suda (Bezirksgericht). Odgovarajući obrazac možete pronaći na web stranici Bundeskanzleramt.

Prilikom podnošenja zahtjeva za sporazumni razvod braka u Austriji, potrebno je priložiti sljedeće dodatne dokumente: 

  • Vjenčani list. 
  • Dokument kojim se dokazuje podrijetlo (Staatsbürgerschaftsnachweis). 
  • Dokument koji potvrđuje upis (Meldebestaetigung), 
  • Osobnu iskaznicu s fotografijom. 
  • Ako supružnici imaju djecu potrebno je priložiti rodni list djece i sporazum o razdvajanju imovine. 
  • U slučaju da supružnici koji se razvode imaju maloljetnu djecu, dužni su sudu predočiti i ispravu kojom potvrđuju da su pribavili podatke o posljedicama razvoda za djecu i njihovim budućim potrebama.

Nakon podnošenja zahtjeva i potrebnih formalnosti, sud zakazuje ročište na kojem će se sklopiti sporazum o razvodu braka s ključnim tačkama, uključujući podjelu imovine, roditeljstvo i skrbništvo, alimentaciju i kontakte s djecom (to se naziva Scheidungsfolgenvereinbarung i također je poznato kao Scheidungsvergleich). Ovaj sporazum (nagodba) može se dostaviti sudu pismeno ili usmeno za zapisnik tijekom rasprave.

Scheidungsfolgenvereinbarung je sporazum između supružnika koji pristaju na razvod. Njime se uređuju glavna pitanja, a to su roditeljska vlast, mjesto stanovanja i kontakti s djecom, obveza uzdržavanja prema djeci i drugom bračnom drugu te podjela zajedničke imovine. Zbog cijelog niza posljedica vezanih za sklopljeni sporazum, uključujući i pitanja koja se odnose na socijalno osiguranje, starosnu mirovinu, alimentaciju, podjelu zajedničke imovine (uključujući bračni dom, štednju i dugove), preporučljivo je da se prije svega konsultujete s odvjetnikom.

Troškovi sporazumnog razvoda braka u Austriji

Trošak brakorazvodne parnice, za razliku od razvoda u sporu, nije velik. Sudska pristojba za zahtjev za razvod braka (Scheidungsantrag) iznosi oko 312 eura. Osim toga, potrebno je platiti i sudsku pristojbu za vođenje ročišta i sastavljanje nagodbe, i taj iznos je također oko 312 eura. U slučaju prijenosa vlasništva nekretnine također se naplaćuje naknada u iznosu od oko 468 eura. 

Svaka stranka može podnijeti zahtjev za izuzeće od sudskih pristojbi i troškova, pod uvjetom da ima imovinu koja ne prelazi 4 944 eura i godišnji prihod koji ne prelazi 14 834 eura.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Prijava

Registriraj se

Resetiraj lozinku

Unesite svoje korisničko ime i adresu e-pošte. Na vašu adresu e-pošte poslati ćemo vam poruku s poveznicom za kreiranje nove lozinke.

Pretplate

Za pregled informacija o kandidatima, morate biti ili tvrtka ili agencija za zapošljavanje s jednim od naših pretplatničkih paketa. Pretplatite se putem donjeg linka kako biste pristupili informacijama kandidata.